07.08.14

Податкова система України або чому ж тоді ми такі бідні?

Мова піде про податкову систему, її функції, які і скільки податків ми сплачуємо, їх необхідність та повнота наповнення бюджету України.





 Станом на 2014 рік Україна займає перше місце в світі по загальній кількості податків і зборів на своїй території - 135 платежів. Час, який займає сплата всіх податків сягає 675 годин на рік. На 2012 рік податкове навантаження сягло 38.2% (Приклад щодо податку на прибуток. Валовий дохід підприємства складає 150 000 грн. Валові витрати – 120 000 грн. Амортизація – 10 000 грн. Податок на прибуток складає (150 000 – 120 000 – 10 000) * 25% = 5 000 грн. Визначимо суму податкового навантаження.
Податкове навантаження складає (5 000 / 150 000)*100% = 3,33 %)
Визначення податкової системи - це сукупність законодавчо закріплених у державі податків, зборів і платежів; принципів, форм і методів їх установлення чи зміни, скасування; дій, що забезпечують їх сплату, контроль і відповідальність за порушення податкового законодавсва.
Акумуляція доходів держави:

*податки
*збори
*платежі

Закон Про систему оподаткування виділяє такі форми платежів:
* загальнодержавні податки і збори
* місцеві податки і збори

До загальнодержавних входять:

1. податок на прибуток підприємств
2. податок на доходи фізичних осіб
3. податок на додану вартість
4. акцизний податок
5. збір за першу реєстрацію транспортного засобу
6. екологічний податок
7. рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів
8. рентна плата за нафту, природний газ
9. плата за користування надрами
10. плата за землю
11. збір за користування радіочастотним ресурсом України
12. збір за спеціальне використання води
13. збір за спеціальне використання лісових ресурсів
14. фіксований сільськогосподарський податок
15. збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства
16. мито
17.     збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками
18.     збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності

До місцевих входять:

1. податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
2. єдиний податок
3. збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності
4. збір за місця для паркування транспортних засобів
5. туристичний збір

Не секрет, що рівень корупції в нашій державі перевищує всі моральні норми. Тому гостро стоїть питання: а чи всі податки і збори доходять до казни?
Хочеться зауважити і наголосити тим людям, які підтримують ідею "затягування поясів", що 60% бізнесу знаходиться в тіні. І не нам потрібно затягувати паски, а їм, можновладцям, навколо голови треба щось закрутити, щоб їх осяяла ідея зацікавити 60% бізнесу працювати по білому і платити податки.


До поки при владі не буде підприємців, а будуть казнокради, у нас залишатиметься така картина, коли три чверті всіх доходів бюджетної системи України становлять пенсійні збори, ПДВ (здебільшого, на імпортовані товари та послуги) та прямі податки на прибуток підприємств і доходи фізичних осіб. Це застаріла модель ХХ сторіччя. Вона не підходить для держави середини ХХІ сторіччя.

Я одного не розумію, чому ми маємо зі своєї кишені і зі своїх мізерних зарплат платити зростаючі податки і не отримувати від держави нічого крім підвищення ЖКГ, зростаючу вартість хабарів в міськрадах і постійне нагадування про затягування пасків, наче хтось до цього жирував...


Немає коментарів:

Дописати коментар